Albert Pedersen

En pioner i motorsporten

*30.7.1892 – †1.10.1922
Skrevet af Søren Kjær
Kilder: Motorsportens Blå Bog 1914 – 1939
Marianne Rosberg, barnebarn af Albert Petersen
Motorsports Memorial
Fotos: M. Rosberg og private.

albert p  Albert Petersen var en alsidig og meget respekteret motorsportsmand på sin tid, og som de fleste andre fra dengang kendt fra næsten alle de motorcykelløb, der fandt sted, såvel de meget lange distanceløb og de noget kortere hjemlige landevejsløb, hvor han deltog over hele landet, og høstede adskillige sejre.

Lørdag d. 9. august 1913 startede for første gang det store Skagensløb fra København til Skagen og retur. En distance på ca. 1000 km. arrangeret dagbladet POLITIKEN med afgang fra Frederiksberg slotsgård.

Præcis hvornår Albert Petersens karriere begyndte er uvist, men allerede i1914 vandt han ”New Hudson”s ærespræmie i Skagensløbet. Et pragtfuldt kaffestel i drevet sølv, som ses herunder.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I 1914 brød 1. Verdenskrig ud og lagde en dæmper på motorsporten, bl. a. med rationering af benzin. Men også i 1915 kørtes Skagensløbet, og som postkortet nedenunder viser, deltog han også i dette og i øvrigt også flere gange siden.

AP 1915

Traditionen tro blev der i 1921 afholdt Skagensløb, og hverken før eller siden har det været hårdere, da hele løbet blev afviklet i regn- og stormvejr, hvilket gav sig udslag i at i alt kun 3 deltagere gennemførte løbet, og heraf var kun vinderen Georg Larsen pointsfri. På 2.- og 3. pladsen fulgte John Møller og Albert Petersen.

Jysk Stjerneløb var det første store motorløb i Jylland og blev af Skanderborg Motorklub arrangeret søndag den 22. august 1915 i strålende sol fra en skyfri himmel.
Løbet var et etapeløb over 5 etaper til Aarhus, Randers, Herning, Ry og Vejle med en samlet distance på ca. 400 km.
Det havde vakt stor opmærksomhed langt ud over Skanderborg og, anerkendt som det var af Danmarks Motorcykle Union, havde det samlet et stort antal deltagere, således ikke mindre end 27 fra København.
Forsikringsselskabet ”London”s ærespræmie tildeltes Albert Petersen, København, der kørte på en 6 hk. New Hudson motorcykel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAT.v. ”London”s ærespræmie, t.h. DMU’s mesterskabspokal 1921

I 1921 afholdt DMU mesterskabsløb 22. til 24. juli. Her blev Albert Petersen nr. 3, og tildeltes en ærespræmie udsat af Excelsior. Senere på året d. 17. – 18. september arrangerede København Motor Klub et 24 timers parløb, som han sammen med sin makker vandt. Og på Fanø Strand opnåede han tiden 41,78 sekunder for i km med stående start = 86,17 km/t.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Året 1922 tegnede til at skulle blive et højdepunkt i hans karriere med deltagelse i Grand Prix løbet Paris – København, hvor han med en køretid på 30 timer og 43 min. vandt DMU’s ærespræmie og Danmarksmesterskabet.

PB110121Pokalen fra Paris – Københavns løbet 1922

Der blev i sæsonen kørt en mængde klubløb og en sæsonafslutning ved det danske motorgrand-prix Danmark Rundt i 3 dage. Det var i særdeleshed Albert Petersen, der gjorde sig bemærket i disse pålidelighedsløb med flere sejre på den dansk fremstillede motorcykel NIMBUS, kaldet ”Kakkelovnsrøret”.

Pouls rör 1922 0258Det har ikke været muligt at finde et billede af Albert Petersen
på sit Kakkelovnsrør. Billedet viser en køreklar model 1922.
(Foto venligst udlånt af Poul Jørss, Hasle.)

Da de første motorbaner åbnedes i 1920 – 22 var han også aktiv der.
Den 12. august 1922 åbnede den nye store Glostrup-bane. Men glæden blev til sorg, idet mekaniker
M. P. Jensen i et af de første løb forulykkede og afgik ved døden.
Da de største chok efter det alvorlige uheld havde lagt sig, blev der afviklet nogle gode og spændende løbsdage med stor tilstrømning af publikum.
Desværre skulle der ikke gå lang tid, før banen igen var skueplads for et alvorligt styrt.

På sæsonens sidste løbsdag den 1. oktober 1922 skete ulykken i fjerde start, der var et invitationsløb for solomaskiner.
Norton køreren Fr. Hansen lagde sig straks i spidsen for feltet, men i sidste sving gik Albert Petersen, som kørte på en Indian, hurtigt frem, og da Hansen samtidig fik stop på grund af maskinskade, kolliderede de, og begge kørere ramte jordvolden langs banens yderside og slog kolbøtter i luften for øjnene af de rædselsslagne tilskuere.
Til at begynde med så det ud til, at begge kørere var sluppet nogenlunde heldigt fra styrtet, men da Albert Petersen klagede over smerter i ryg og bryst, beordrede stævnelægen ham omgående bragt til amtssygehuset i Glostrup, hvor det imidlertid viste sig at han havde pådraget sig svære indre kvæstelser, som medførte at han mistede bevidstheden, inden man nåede hospitalet, og det lykkedes heller ikke på hospitalet at bringe ham til bevidsthed.

Kl. 24 meddeltes det, at Albert Petersen var afgået ved døden 30 år gammel på toppen af sin karriere. Han efterlod sig sin hustru og en 7-årig søn. ­­­­­­­­­­­­­­Han ligger begravet i et familiegravsted på Brønshøj Kirkegård, hvor hans grav stadig kan ses.

Budskabet om hans død blev modtaget med sorg af alle motorsportens venner i Danmark.