Kalundborg

Fakta:
Banens navn:  Årby motorbane
Banens ejer:  Årby Møllegaard og Nordvestsjællands Motorklub
Længde:  457 m. Ændret i 1949 til 480 m.
Overflade:  Jord
Bredde langsider:  25 m.
Bredde sving:  25 m. Dosseret 1m. mod yderbane.
Banerekord:  1,31,1
Rekordholder:  Kiehn Berthelsen, Ringsted, 14. maj 1951
Åbnet:  30. maj 1948   Lukket:  September 1951

Motorbanen ved Kalundborg blev anlagt og drevet af Nordvestsjællands Motorklub, som blev stiftet d. 15. oktober 1946.

I 1947 forhandlede klubben om bygningen af Sjællands største motorbane, som skulle være 650 meter lang og 15 meter bred, og kunne bruges til både motorcykel- og automobilløb. De nødvendige formaliteter fra Danmarks Motor Union og Politiet var gået i orden.

Det var dog ikke det projekt der blev realiseret, da det viste sig, at nogle højspændingledninger stod i vejen. Hvis disse skulle flyttes, skulle klubben selv betale omkostningerne.

Årby kort
Årby motorbane indtegnet på kortet mellem Årby og Melby.

I Marts 1948 påbegyndte klubbens medlemmer i stedet for arbejdet med at bygge banen på en mark nord for vejen mellem Årby og Melby lige syd for Kalundborg (se kortet).
Området var stillet til rådighed af gårdejer Thorkild Jensen, Årby Møllegård.
Byggeomkostningerne var anslået til 15.000 kr. Der skulle blive plads til ca. 20.000 tilskuere.

Årby luftfoto
Luftfoto af Årby banen med Kalundborg by i baggrunden

 Banen var færdig i begyndelsen af maj 1948, og der var planlagt 6 løb det år. Så kom det – andetsteds omtalte –  midlertidige forbud fra Handelsministeriet mod motorløb i vejen, og kun åbningsløbet d. 30. Maj 1948 blev kørt. De deltagende kørere heri udtrykte bagefter stor tilfredshed med banens beskaffenhed.

Årby indgang
Indgangen til banen.

Kalundborg 151
Åbningsløbets program omslag

Kalundborg 153
Åbningsløbets deltagerliste. Bemærk Falle Jensen
i junior standard
med en Nimbus
(4 cylindre, 750 cc.) blandt en-cylindrede
350 cc. og 500 cc. 
engelske motorcykler

Årby pit
Ryttergåden på Årbybanen.

For at holde banen i gang og have nogle indtægter under forbuddet overvejede banens ledelse at afholde nogle travløb med heste.
Men her stødte man på alvorlig modstand fra Travforbundets generalsekretær, der ligeud erklærede, at en opdrætter, der lod sine heste starte i Årby ville blive udelukket fra de københavnske travbaner.
Han nævnte en række tekniske og organisatoriske forhold, der skulle være i orden, for at Travforbundet ville medvirke. Derfor faldt ideen til jorden.

Årby midget
Kaj O. Hansen, København i sin EFFYH midget racer.

Året efter var der planlagt 5 løbsdage, men kun de fire blev afholdt, d. 1. Maj, 12, juni, 3. Juli og 4. September. Løbet d. 1. Maj var forbeholdt midget racere (Små racerbiler med motorcykelmotorer). Tre af disse var også i programmet d. 4. september.

Kalundborg 141

Som et kuriosum kan nævnes, at det i annonceringen i dagbladene for løbet d. 3. Juni udtrykkeligt blev anført, at banen var støvfri. Senere var man mere forsigtig og nøjedes med en diskret bemærkning om, at banen ville blive støvpræpareret (læs: vandet, eller muligvis i lighed med andre baner var sprøjtet med spildolie.)

Årby Irving
Irvinger vinder af specialklassen d. 12. Juni 1949.
(Læg mærke til hvor bred banen er, 25 m.)

Årby Koch
1. Maj 1949 sejrede Josef Kock på Nimbus i sidevognsklassen.

I 1950 var kun 3 løb planlagt
Den 7. maj erobrede Orla Knudsen banerekorden fra Kiehn Berthelsen og forbedrede den igen d. 28. august til 1,33,4, hvor den blev til 14. maj 1951, da Kiehn Berthelsen med tiden 1,31,1 genvandt værdigheden som rekordholder og beholdt den indtil banen lukkede

Selv om den danske elite med Orla Knudsen, Kiehn Berthelsen og Morian Hansen i spidsen, samt en række norske og svenske stjerner gæstede banen så ofte som muligt, kommer man dog ikke udenom at nævne motorcykelforhandleren fra Holbæk, ”Norton” Hansen som banens populæreste kører.

Det sidste store motorløb på Årby banen blev kørt lørdag d. 1. september 1951 med deltagelse af 54 kørere i klasserne Special, standard og to sidevognsklasser. Desuden var der en stor klasse for knallertkørere, som kørte på Diesella, BFC, Bantam og Head knallerter.
I Specialklassen kørtes om Motorbogens pokal. Som medarrangør stod Danske Banekøreres Hjælpefond.

Den 16. september afholdtes et motor rodeo stævne på banen, arrangeret af Cirkus Daris.
Det endte i skandale.
De opsatte forhindringer brød sammen og flere stunts mislykkedes. Det rasende publikum stormede mod udgangen og krævede pengene tilbage. Til sidst kom politiet til stede og bragte pengekassen i sikkerhed.

Årby Daris
Annoncen i Kalundborg Folkeblad for det
rodeostævne 
som blev enden på Årbybanens historie

Derefter lukkede Årby motorbane, som i sin korte levetid havde vist fremragende motorsport, men som så mange andre baner også havde kæmpet imod en vaklende økonomi. Trist at banen ikke fik en pænere afslutning, hvad den bestemt havde fortjent.

 

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com 
På Forhånd mange tak.