Einar Bruun-Larsen

Einar Bruun-Larsen

*2/3 1895, †18/6 1969.

Kilder:
Motor & Sport, september 1969,
Motorsportens Blå Bog 1934
Motorsportens mænd 1951
Fyns Motor Sports jubilæumsskrift 1999
Bruun-Larsen Motorcykler Aps’ hjemmeside
Egen erindring fra Ansgargade i Odense

Den ”største” af alle

Han var med en kampvægt på lidt over 125 kg. kendt både hjemme og i udlandet som den tungeste motorcyklist, der her deltaget og vundet store præmier i datidens store løb.
Han blev født d. 2. marts 1895 som søn af cykelsmed Martin Christian Larsen og blev døbt Einar Bruun-Larsen. (Bruun efter sin farmor)
Han voksede op parallelt med de første motorcyklers fremgang i Danmark.

Faderen stiftede i 1904 firmaet ”Christian Larsen” og åbnede en forretning på Sdr. Boulevard 156 i Odense som den første motorcykelforretning i Danmark. Han fik forhandlingen af det amerikanske mærke INDIAN, der var startet i USA blot 3 år tidligere.

Snart fangede Einar interesse for sporten og især INDIAN motorcykler, som han for det meste kørte på med sidevogn.
indian

INDIAN med 2 cyl. V motor fra ca. midt i 20-erne

Før de første motorbaner blev åbnet, kørtes der løb på landeveje, hvoraf de færreste var bedre end brosten og skærver. De fleste var hullede grus- eller jordveje, der var mudrede i regnvejr og ulideligt støvende, når de var tørre.
Ofte var løbene flere hundrede km. lange og krævede det yderste af mænd og maskiner.

Fyens Stifts Motorklub arrangerede i 1919 et sådan løb, Deri deltog Bruun Larsen for første gang og opnåede en 2. plads. Det gav ham mod på mere og i årene derefter tilmeldte han sig de store internationale løb som F.eks. i 1921 Odense – Berlin og retur.
Af i alt 40 biler og motorcykler startende fra Albani-torv i Odense, var der kun 24, der gennemførte.

Kort tid efter det fynske Berlin-løb fik også den nystartede klub, »Motorsport«, mod pa at arrangere løb til udlandet og retur. Fredag den. 26. august 1921 startede løbet København-Paris-København med i alt 20 deltagere, heraf en fynbo og 19 københavnere.

Senere fulgte løbet København Breslau*) og retur efter kun en times pause.
Af hans scrapbog fremgår det, at det sidstnævnte løb bød på 63 timers uafbrudt kørsel inklusive utallige dækreparationer, smøring og benzinpåfyldning for slet ikke at tale om spisning og nødtørft.
*)Breslau = det nværende Wroclaw i Polen.

ebl003

Hjemkomst fra Skagens løbet i 1934

I 1930 deltog han i Dunlopløbet og i Knudshovedløbene fra 1921 til 24, i isbaneløbene på Bagsværd Sø i 1922, Pilebakkeløbet i 1932 og fra1933 til 1949 i Fyens Motor Sports løb på Langesøbanen.

ebl006
Einar Bruun-Larsen på motorcyklen og Helge Kruse var det
eneste 
sidevognspar, der gennemførte Dunlopløbet i 1930.
(billede fra familiens arkiver)

ebl hilsen

Autograf fra det 2. løb på Langesø terrænbane,
skriften stor som manden selv.

ebl004

Her står han sammen med en anden
af datidens koryfæer, Morian Hansen.

Han og 2 andre fynboer Karl og Helge Kruse var toneangivende inden for motorcykelsporten i perioden 1922 til 1938. Det blev til et utal af sejre og rekorder. Bl.a. kan nævnes:
I 1929 hurtigste tid København – Paris med sidevogn og i 1927 hurtigst på is med 95 km/t over 1000 meter.

ebl001

Einar Bruun-Larsen ved hjemkomsten
fra Berlin- løbet

På de øvrige danske baner deltog han over 100 løb, altid i sidevognklassen på en INDIAN maskine og høstede ca. 45 1. pladser, 15 2.- og 3. pladser og betydeligt antal store sølvpokaler, der prydede hans hjem.
Hans indsats for INDIAN blev af fabrikken i USA belønnet med en guldmedalje.
Efter krigen mindskedes hans indsats på banerne og i begyndelsen af 1950-erne sluttede han sin karriere.

I vinteren 1924 arrangerede Fyens Stifts Motorklub et isbaneløb på Langesø, og her opstod der alvorlige uoverensstemmelser mellem kørerne og de ledende officials.
Det førte til at Einar sammen med sin far og bl. a. fabrikant Karl Madsen tog initiativet til at stifte Fyns Motor Sport, der holdt stiftende generalforsamling d. 24. februar på Industripalæet i Odense, hvor proprietær Bjergskov blev valgt som formand.

ebl0023 generationer Bruun-Larsen. Til Venstre Einar,
i midten sønnen Bent og yderst Per.

Han overtog i 1928 forretningen på Sdr. Boulevard efter sin far og ændrede navnet til
”Einar Bruun-Larsen”.
Salget af motorcykler var stadig stigende, så forretningen gik godt ind til krigsudbruddet i 1939 og tyskernes besættelse af Danmark i 1940, hvor både motorsport og salg af motorcykler gik i stå.

Ved afslutningen af krigen kom hjulene i gang igen, og forretningen optog salget af de populære tjekkiske maskiner JAWA og CZ. Det gik så godt at lokalerne snart blev for små.
I 1951 kom chancen for udvidelse, da et butikslokale på Ansgargade nr. 1, der tidligere have huset både en damefrisør og en blomsterforretning, blev ledigt. Her var der plads, også til at udvide sortimentet med de engelske BSA motorcykler.

Salget af engelske motorcykler gik ned og japanske maskiner erobrede markedet, så i 1966 overtog forretningen forhandlingen af YAMAHA som den første i Danmark. Den blev i 1969 suppleret med yderlige et japansk mærke, SUZUKI.

1969 var også året hvor Einar Bruun-Larsen døde d. 18. juni i en alder af 74 år.
Han var modtager af Fyns Motor Sports æresdiplom, Danmarks Motor Unions guldemblem og
INDIAN fabrikkens guldmedalje.
Han blev i en nekrolog beskrevet som en af de fineste motorsportsmænd, der vandt og tabte med samme sind og aldrig havde nedlagt en protest, selv når han kunne føle sig unfair behandlet.

Firmaet lever videre under ledelse af 5. generation, som i 2015 overtog driften på adressen
Billedskærervej 18, 5230 Odense M.