Esbjerg

Esbjerg Logo

 På et møde i Hjerting d. 18 juli 1929 stiftedes Esbjerg Motor Sport under navnet Esbjerg Automobil og Motorcykel Klub.  Klubben er dermed en af de ældste stadig eksisterende motorklubber i landet.

Den nystiftede forening havde sit første arrangement i 1929, og da man ikke rådede over en bane, brugte man vejene til et orienteringsløb rundt i hele Jylland fra syd til nord. Med datidens veje må det have taget nogen tid at afvikle arrangementet, selv om motorcyklerne kunne komme op på 100 km/t.

Orienteringsløb blev en vigtig aktivitet, især natorienteringsløb i 1930’erne. Det var ikke helt lovligt med disse løb, men der blev set lidt gennem fingre med det. Efter d. 9. april 1940 stoppede disse aktiviteter, men med Danmarks befrielse i maj 1945 blev EMS genoplivet.

For at lovligggøre sine aktiviteter besluttede klubben at anlægge en bane til  motorcykelløb, og fik i foråret 1946 en aftale i stand om at overtage en hedestrækning ude ved Korskro, og så gik medlemmerne ellers i gang med at grave. Hver eneste skovl jord blev flyttet med håndkraft, så voldene blev bogstaveligt talt opbygget skovlfuld for skovfuld.

Siden har Korskrobanen været centrum i klubbens aktiviteter. En af de drivende kræfter fra omkring 1955 og mange år frem var Jørgen Holm, der med stor dynamik og dygtighed involverede sig i stort set alle klubbens aktiviteter.

Speedwaybanen inde i midten af den lange bane var imidlertid ikke tilfredsstillende hverken sikkerheds- eller publikumsmaææsigt, og i en årrække blev speedwayløbene kørt på atletikstadion i Esbjerg

I 1963 blev Esbjerg Motor Sport optaget i dansk Automobilsports Union. Indtil da havde Esbjerg Automobil Sport Klub lagt navn til løbene på Korskrobanen, selvom det var EMS, der stod for det praktiske arbejde. Samtidig med optagelsen i DAU blev navnet på klubben ændret til EMS-EMSA (Esbjerg Motor Sport – Esbjerg Motor Sport Auto). første år deltog seks hold i turneringen, og efter en spændende finale på Esbjerg Stadion kunne Esbjerg Motorsports 1. hold Vikingerne trække sig tilbage som de første Danmarksmestre i holdspeedway. Samme dag fik EMS også sin første individuelle speedwaymester med Bent Nørregård Jensen, der vandt Junior DM.

.Desuden kom der et samarbejde i gang med klubber og ledere i Norge, Sverige, England, Tyskland og Holland, med hvem man ikke blot udvekslede erfaringer, men også konkurrerede på Korskrobanen.

Op gennem 1960’erne gik det forrygende med løbene på Korskrobanen, der blev hele Danmarks motorcentrum med titusinder af tilskuere til hvert eneste løb. Underskuddet på ca. 30.000 kr. fra 1953 havde bestyrelsen frem til slutningen af 1960’erne ændret til en kontant kassebeholdning på næsten ½ mio. kr. Kassebeholdningen næsten inviterede til overvejelser om det eksisterende anlæg, men også andre forhold gjorde, at man måtte tage virksomheden op til revision. I begyndelsen af 1970’erne indtrådte der nemlig en vis stagnation i interessen for motorsport, og spørgsmålet meldte sig i Esbjerg Motor Sport, om ikke det var på tide at forny sig.

Se undermenuer Korskro og Esbjerg Stadion i menulisten.