Vejle Dirt Track

Vejle Amts Motor Sports Klub og Vejle Amts Automobil- og Motorklub lejede et område til højre for Horsensvejen lige efter toppen af bakken ved Nørremarken, tilhørende godsejer Schou.

Her anlagdes en 373,5 meter lang oval slaggebane, som blev åbnet d. 21. Juni 1931.
Blandt mange honoratiores ved åbningen fandt man også DMU’s præsident Ove Bendixen og amtmanden, kammerherre Valløe.

Vejle Amts Motor Sports Klubs formand, motorforhandler Jørgen Nielsen, der selv sammen med andre fra klubbens bestyrelse havde formidlet oprettelsen af banen gennem et banklån, kunne med tilfredshed notere et besøgstal på mere end 5000 tilskuere.

Åbningsløbet blev indledt med tre rekordforsøg over 4 omgange.
Her blev Aage Wagner bedst med tiden 1,36,0.  Bent Jensen kørte på 1,37,2 og Ib Krøyer Christensens forsøg mislykkedes, da han styrtede. Juniorløbet over 3 omgange vandtes af Anker Bach i 1,21,2 foran Børge Larsen og Wærnstrøm.
Ekspertklassen 500 cc blev i dagens hurtigste tid 1,11,6 (3 omg.) vundet af Helge Jensen foran Svend Aa. Sørensen 1,15 og Bent Jensen 1,16.
Det afsluttende ”crack race”, flyvende start over 4 omgange tog Svend Aa. Sørensen sig af i tiden 1,36,0 foran Bent Jensen. Helge Jensen havde ført heatet stort, men endte i slaggerne.

 

Vejle DT0001Svend Aage Sørensen modtager sin præmie for sejren i åbningsløbets crack race. 

For at sikre sig mod gratister havde man ophængt en slags gardiner af sækkelærred på det omgivende hegn, så de der stod udenfor ikke kunne se hvad der foregik på banen,

Vejle overblik

Et kig ud over Vejle Dirt track med ryttergården inde på midten
(foto: Vejle Bogen 1997)

Vejle Folkeblad skrev 6. sept. 1931 om et løb på banen d. 5. September.

5-6000 mennesker til Dirt Track. En række spændende løb i går. Den uovervindelige Engstrøm forbedrede sin rekord – K. Hansen og Bent Jensen klarede sig fint. Der er ingen tvivl om, at interessen for Dirt Track sporten er stigende. Det sås i alt fald tydeligt i går. Thi trods det regntruende vejr og trods en mængde konkurrerende sportsstævner i andre byer, Ford-Rodeo i Århus, væddeløb i Horsens, flyvestævne i Silkeborg, rundskuefest i Fredericia og idrætsstævne i Esbjerg for blot an nævne nogle, havde Dirt Track løbene ved Vejle samlet 5-6000 tilskuere, som troligt trodsede det kølige vejr i de to timer, løbene varede.
Men man må så også indrømme at der er spænding over disse løb, hvad man så ellers vil mene om motorsport. Kørselen på Dirt Track banen kræver ikke alene et vældigt gå-på-mod, men også ualmindelig dygtighed og lynsnar opfattelsesevne hos udøverne samt først og sidst en samhørighed mellem kører og maskine som mellem rytter og hest.
Alle disse egenskaber var der rig lejlighed til at beundre i går, selvfølgelig først og fremmest hos Svend Aage Engstrøm. Han tumlede sin nye AJS maskine, så det var en lyst at se. På grund af regnvejret var banen selvfølgelig meget tung at køre på, men alligevel lykkedes det Engstrøm at forbedre sin tidligere banerekord – det var kun med en femtedel sekund, men blot at forbedre den var et kunststykke, når man tager hensyn til banens kondition.
I det første løb Engstrøm kørte, var han derimod uheldig, idet han fik slagger i maskinen allerede på første omgang og måtte gå ud, så han egentlig ikke skulle have været med i slutheatet. Heldigvis blev det ordnet således, at han kørte med udenfor konkurrence, og selvfølgelig førte han løbet flot. Også i et handicap præsterede han flot og overlegen kørsel, og i et krackrace til slut blev han en fin nr. 1.
Men han havde en skrap konkurrent i K. Hansen, hvis popularitet i Vejle vokser for hvert løb, han deltager i. Det er blot kedeligt for ham, at hans maskine starter så tungt, hvilket handicapper ham i alle løb med fast start. Men når rokken først er i gang, kører han den elegant og i kampen mellem ham og Engstrøm var der adskillige spændende episoder i svingene, hvor de to maskiner lå lige klods op ad hinanden.

Bent JensenBent Jensen  får sidste instruks af starteren Knud Danielsen før sit rekordforsøg.

Bent Jensen havde også en god dag. Han vandt sit første løb overlegent og blev nr. 1 i handicap, og som dagens hurtigste rytter kom han med i slut krack race med Engstrøm og K. Hansen, men der havde han med sin standardmaskine naturligvis ingen chancer.
I standardklassen var det ellers især Bent Jensens to brødre og Rosenlund. Århus, der gjorde sig gældende. Derimod var Anker Bach uheldig, idet han allerede i 1. Heat ødelagde sin maskine.
Den københavnske rytter Thorkild Clausen blev på rejsen hertil syg i Korsør, og to andre københavnere havde været ude for uheld, så de slet ikke kunne komme. De havde så formået et par kammerater til at tage af sted i stedet for, men de var langt fra spændende. En match, som de kørte sammen, var nærmest ”skovturskørsel”.
Men bortset derfra var det en virkelig god dag, og løbene gennemførtes uden uheld.

Vejlebanen blev som alle andre af landets Dirt track baner ramt hårdt at den forhadte 40 % statsafgift på entrebilletterne fra 1933 og sæson 1934 blev den sidste.

Vejle Dirt track pos - Kopi

Den omtrentlige beliggenhed af banen ved Horsensvejen.

Vejle DT Max G
4. løb1933, Australieren Max Grosskreutz foran sin landsmand Ernie Ewans.

Det nævnes, at banen den dag var meget tør og glat,
samt at der kun kom 12.000 tilskuere mod 30.000 løbsdagen før.

Ray Tauser
Også Ray Tauser fra Australien besøgte Vejle Dirt track

EngstrømEngstrøm kørte fra Englænderen Evans  i Påsken 1933

Stoholm Viborg 1
E
t udateret billede fra et postkort. At dømme efter  kørestilen
er det formentlig
Alfred Rumrich fra Hamborg, der er forrest

En lille historie fortalt for nogle år siden til dette steds webmaster af en tidligere – nu afdød – medarbejder hos Jørgen Nielsen, Niels A. Sørensen lyder sådan:

Den kendte københavnske kører K. Hansen, kaldet ”lille K.” eller Kaj “Bugatti” besøgte banen og fik lov at prøvekøre banens stolthed, en nyanskaffet AJS ”Big Port”. Efter nogle omgange i et forrygende tempo afleverede han den med et smil og spørgsmålet, – Har I også noget, der kan køre rigtig stærkt?

Vejle Bugatti K“Bugatti” Kaj Hansen besøgte Vejlebanen og tog en prøvetur

Samme Sørensen fortalte også om Morian Hansen, som han en gang skulle hjælpe i ryttergården som mekaniker: Morian kunne ikke fordrage at tabe et heat. Han havde et trick med at sætte den lille hårnål, som låser bagkædens samleled, så den vendte spidserne fremad. Når det så ud til, at han var på vej til at tabe et heat, kunne han ved at lade sin slæbesko glide mod kæden få hårnålen til at flyve af, så samleleddet og dermed kæden faldt af.
En maskindefekt var altid en bedre undskyldning end et regulært nederlag.
Efter at have prøvet det en gang med en tilhørende balle til mekanikeren, vendte Sørensen det ny samleled således at hårnålen kom til at sidde på indersiden af kæden.
Så duede den undskyldning ikke mere.

Der er ikke 100% garanti for sandhedsværdien i disse to små historier, men morsomme er de da.

IMG_0220
Lorentzen og Morian Hansen i snak på banen i 1931

 Da Vejle havde 8.
M
orian, Alfred Rumrich og Baltzer Hansen

autografer
En lille lækkerbid for samlere: Morian Hansen, W Büttler, Svend Aage Engstrøm,
Alfred Rumrich,Dick Case og Bent Jensens autografer samlet på et kort.

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com 
På Forhånd mange tak.