Gentofte Stadion

Speedway

Fakta:
Banens længde: 477 m.

I 1946 var Gentofte Stadion den første bane i København, der åbnede efter 2 Verdenskrig, og hurtigt blev skueplads for en lang række spændende opgør i landskampe mellem Danmark, Norge og Sverige.

Man kan ikke nævne Gentofte Stadion uden i samme åndedrag at nævne den stærke københavnske kører Orla Knudsen, der i pressen fik tilnavnet ”Kongen af Gentofte”. At der var noget om snakken ses af en statistik fra 1950, der siger at Knudsen gik sejrrigt ud af 2/3 af de løb, han stillede op i.

Gentofte
Orla Knudsen hyldes af sit store Gentofte publikum

Knudsens motorcykelkarriere begyndte i 1934, og varede i 20 år. Hans gennembrud kom i 1938, da han på en Norton blev Danmarksmester på banen i Korsør. Krigen gav ham som alle andre motorsportsfolk en ufrivillig pause, men så snart det igen var muligt, var han i sving igen, nu på en JAP special.
Midt i 50-erne stoppede speedway karrieren og blev afløst af billøb i en rød og hvidmalet Cooper Climax racer indtil 1959, hvor han stoppede racerkarrieren.

Gentofte 007
Et Gentofte program fra 1947 med Orla Knudsen på forsiden

Populære gæster i Gentofte var også det norske fænomen Leif ”Basse” Hveem og svenskeren Evert Fransson med tilnavnet ”Kumla” efter sin hjembane i Sverige. Nogle finske kørere stillede også op i disse landskampe, men de kom aldrig rigtig til at spille nogen rolle. På den tid havde Norge foruden Basse Hveem flere kørere, der var næsten lige så gode og det norske hold tog de fleste stik hjem.

Norsk landshold
Det norske landshold i Gentofte: Thorleif Andreasen, Henry Andersen
og Basse Hveem. Bag Hveem ses holdleder Rolf Lau. Juni 1948.

NM48
Basse Hveem kåres som Nordisk kortbanemester  d. 3. oktober 1948
på Gentofte stadion af Generaldirektør Hoffmeyer.

Hveem 48
Et stilstudie fra Gentofte Stadion 1948. Basse Hveem
behersker 
både banen og cyklen.

 Gentofte 031048 1
Gentofte løbsprogram fra Nordisk Mesterskab 1948.
Forsidebilledet stammer fra et ældre engelsk løbsprogram

I det nordiske mesterskab indgik en nationskonkurrence mellem Danmark, Norge og Finland. Denne afgjordes ved sammenlagt tid for de tre hurigste kørere fra hver nation. Konkurrencen vandtes af Norge. De tre hurtigste nordmænd var Basse Hveem, Leif Samsing og Thorleif Andresaen, deres sammelagte tid blev 4,25,6 min.

Individuelt var Basse Hveems bedste tid 1,27,4. Orla Knudsen var hurtigste dansker med 1,28,7. På det finske hold nåede kun Reino Grönroos at få en tid noteret, og den var på 2,02,4.

Gentoftebanens storhedstid varede til 1954. Gentofte stadion ligger der stadig, som det kan ses fra luften og teoretisk set kunne det blive klar til Speedway næsten omgående.

Gentofte Stadion
Gentofte Stadion set fra luften. Cindersbanen er intakt.

 Men selv om overvejelserne har været fremme, må man se i øjnene, at støjudbredelsen fra motorcyklerne til de omkringliggende bebyggelser ifølge beregninger umuliggør det. Til gengæld udøves et stort antal andre idræts aktiviteter der.

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst 
vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre 
dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com
På forhånd mange tak
.