Grindsted

Fakta:
Banens navn: Grindsted Speedway Center
Banens ejer: Billund Kommune
Adresse: Blåbjergvej 1, DK 7200 Grindsted
Overflade: Slagger.
Åbnet: 1990.

Grindsted Speedway Klub blev stiftet i 1984, og i klubbens første leveår, indtil den fik anlagt en godkendt speedwaybane, beskæftigede den sig hovedsageligt med græsbaneløb på en mark tæt ved den senere placering af speedwaybanen.

28. april 1990:
I samarbejde med Dansk Græs- og Sandbaneforening arrangerede klubben et Dansk- Nordisk kvalifikationsløb, og en semifinale i Europamesterskabet i græsbaneløb for sidevogne, og fik ved den lejlighed banen godkendt af den internationale union FIM.
Stævnet blev sportsligt en succes, men bl. a. på grund af misforståelser i dagspressen om datoen, løbet var rykket en dag frem, blev publikumstilgangen nærmest katastrofalt lille, kun 350 kom gennem tælleapparaterne. Andre gik forgæves til banen dagen efter. En økonomisk bet for arrangørerne var uundgåelig.

Speedway var dog ikke ukendt på egnen. Der lå i 1967 en træningsbane ved Nollund, der ihvertfald d. 10. juni blev brugt til en dobbeltmatch i Danmarksturneringen, hvor resultaterne var, at Uldjyderne fra Herning vandt 28 -23 over Løverne fra Haderslev, og at de samme Løver vandt over Kulsvierne fra Hillerød med 27 – 20.
Banen fik en meget kort levetid og optræder kun i Motor Bladets referater dette ene år.
Hvilken klub, der arrangerede stævnet er ikke oplyst.

Grindsted Speedway Klub erkendte sit behov for en rigtig speedwaybane og tog fat på at anlægge en på den nuværende placering. Det viste sig dog særdeles besværligt at opnå de fornødne tilladelser til at tage den i brug, men i 1990 lykkedes det at komme gennem nåleøjet.

Dette steds webmaster skulle dømme den første match på banen, og havde forinden modtaget en meget lang liste over forhold, som DMU’s banesynsfolk havde haft betænkeligheder ved at godkende. Det viste sig heldigvis på dagen, at klubben have bragt det hele i bedste orden.

Visse kuriositeter knyttede sig til den ny bane. Blandt disse var dommertårnet, der var et lille træhus med en fortid som billetsalg ved en lille færgerute på Horsens fjord. Skydelågen i vinduet fandtes stadig, og det samme gjorde den malede liste på ruden over billetpriser for overfarten. Det er siden blevet forbedret væsentligt.

Et særligt kapitel var klubhuset og kiosken, der var indrettet i en udrangeret grønmalet engelsk dobbeltdækkerbus, der stod opklodset ud for banens første sving. Der kunne man nederst købe slik og pølser og sætte sig op på de øverste sæderækker for at nyde det indkøbte og udsigten over banen. Den er nu erstattet af en velindrettet træbygning.

Også ryttergården er blevet ud- og ombygget og er nu en muret bygning med god plads og delvis overdækning.

 

GrindstedbSpw

Satellitbillede af Grindsted Speedway

Grindsted speedwayklub trådte i 1991 ind i speedway 80 cc danmarksturneringens talentgruppe. I 1993 fik klubben en 500 cc hold med i danmarksturneringens 2. division, og det sluttede hæderligt på en 5. plads.

GSK0001

Lidt forskellige starttekniker vises på en våd bane. (MB  nr. 11 2006)

I 2007 trådte GSK frem i rampelyset og ind i den danske speedwayliga med holdet ”Rødder og Vinger”. Symbolikken i navnet var, at holdet havde sine rødder solidt i den jyske jord, men vingerne skulle bære holdets kørere ud til internationale bedrifter. Den norske Grand Prix kører Rune Holta og finske Kaj Laukkanen var topkørere i en 11 mands bruttotrup.

Ambitionerne har nok været større end resultaterne, men trods det formåede klubben at holde sig fast i dansk speedways bedste række i 2008 0g 2009, men måtte derefter tage turen ned i 1. division i sæsonen 2010.

GSK var tilbage i ligaen i 2011 og endte på sidstepladsen, som egentlig skulle have betydet nedrykning en gang til, men da der ikke var andre hold i 1. division, der ønskede oprykning, forblev klubben som ligaklub. Henning Bager, der var ligaholdets kaptajn i de tre første år, var igen at finde på denne post, og det nye topnavn var SGP køreren Kenneth Bjerre.

2012 blev et ”op-og ned” år for Grindsted. I perioder kørte holdet lige op med de bedste, men tilbragte også en tid på sidstepladsen, inden det til allersidst overlod denne triste plads holdet fra Outrup. Men da der kun var syv hold i årets liga, var der heller ingen nedrykning.

Til gengæld kunne klubben glæde sig over at se stortalentet Michael Jepsen Jensen udfolde sig. Allerede som micro kørere havde han vundet et Dansk mesterskab. 80 cc. karrieren gav både Europa- og Verdensmesterskaber, og en meget lovende 500 cc. karriere har foreløbig givet et holdverdensmesterskab  og en grand prix sejr og 24 GP point indkørt på wild card. Allersidst i sæson 2012 vandt han i Argentina titlen som U21 Verdensmester.

DBGrindsted3

Et blik ud over Grindsted speedway, dommertårnet til højre. I baggrunden klubhuset
og til venstre den overdækkede ryttergård.

Grindsted 002

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com
På Forhånd mange tak.