Ove Fundin

Ove Fundin, “The Flying Fox” 

*23 maj 1933 i Tranås i Småland, Sverige.
Kilder: Ib Søby,
Tommy Rander,
Wikipedia artikler oversat af Søren Kjær,
og eget arkiv

1. Statuerne.

At få rejst en statue af sig selv i levende live sker som regel kun for herskere i diktaturstater.
Den sjældne ære er dog overgået Ove Fundin, og ikke blot en, men to gange.

Tusindvis af kilometer fra Norwich i en park ved Yangtse-flodens
bredder i Kina står der en iøjnefaldende statue af en mand
på en motorcykel, der var kendt som Norwichs “bane reserve”.

Rytteren er ingen anden end den frygtløse 5 x verdensmester Ove Fundin, “The Firs Flying Fox”, og vel nok den største sportsmand der nogensinde har repræsenteret byen og amtet. Den imponerende og kostbare bronze statue som er den ene af to, der er lavet af den berømte svenske kunstner Richard Brixel, har nu indtaget den stolte plads i en park i den kinesiske millionby Wuhu.
Langt størsteparten af byens 3½ million indbyggere har absolut ingen anelse om, hvad speedway er eller kender historien bag køreren på cyklen.
Indskriften på statuen siger, “Som et symbol på enhvers evne til at tage chancen til at finde sin rette vej og sætte alt ind på at møde livets vanskelige udfordringer”.

Fra sit hjem i Sverige udtaler Ove: “Jeg er selvfølgelig stolt af mig selv, men også for speedway. At se speedway en dag i Kina ville være en drøm for sporten”.

Den anden statue blev afsløret i Oves hjemby Tranås I Sverige i 2012, og imellem gæsterne var den tidligere borgmester I Norwich Roy Blower, som sagde.
“Det er vidunderligt at tænke på at Ove nu står I en park I Kina. Han er en bemærkelsesværdig mand, der altid har betragtet Norwich som sit andet hjem. Hvis nogen kunne inspirere en nation til at gå i gang med speedway, kunne det være Ove, en stille beskeden mand udenfor banen, men når han først trak i læderdragt og hjelm og besteg sin maskine, – så Gud nåde enhver som kom I vejen for ham”.

Statuen i Oves hjemby Tranås

2. Ove Fundin Trofæet.

Den legendariske svenske speedwayverdensmester Ove Fundin
har lagt navn til det trofæ, der kæmpes om i Hold VM.

Foto: Tommy Rander og Sportowy Fakty.

Af Ib Søby,

Han var på podiet i elleve individuelle VM finaler i træk. Fem gange blev han verdensmester, og da FIM i 1959 besluttede at indføre et verdensmesterskab for landshold, var det naturligt at lægge finalen i Sverige. Lørdag den 2. september 1960 blev sportens første Hold VM kørt på det smukke Nya Ullevi Stadion i Gøteborg, og Sverige vandt med Ove Fundin, Olle Nygren, Rune Sørmander og Bjørn Knutsson foran Storbritannien, Tjekkoslovakiet og Polen.
Den nu 84-årige Ove Fundin bor det meste af året ved Middelhavet, hvor han spiller golf, men besøger også gerne sin fødeby Tranås nord for Jönköping, hvor han om vinteren stadig er en aktiv skiløber. Der er så megen sport og motion i Ove Fundin, at han for omkring 10 år siden skabte store overskrifter i de svenske aviser ved at cykle fra Sydfrankrig til Sverige.

På grund af sit røde hår fik han tilnavnet “The Fox“ ræven og rent medaljemæssigt, kan man godt tale om at Fundin ryddede ”hønsehuset”.
Han blev professionel i Norwich, efter starten for Filbyterna i den svenske liga, og kom ind i den periode, hvor international speedway var domineret af de new zealandske stjerner som Ronnie Moore, Barry Briggs og siden Ivan Mauger.
Ud over de fem individuelle VM titler, vandt Fundin Hold VM seks gange med Sverige, og et enkelt Par VM med Thorbjørn Harrysson.
Det svenske mesterskab tog han ni gange, ligesom han vandt en lang række klubmesterskaber, og også klassikeren “Den Gyldne Hjelm” i 1967.

Den svenske speedwayjournalist Tommy Rander mødte Ove Fundin for et par år siden til et interview, og spurgte legenden om hvad han selv anser som sin karrieres største bedrift.

– Jo ser du, det er faktisk da jeg vandt Østgøtamesterskabet i 1953. Tænk på hvilke stærke kørere som var med der, Olle Nygren, den dobbelte svenske mester Helge Brinkenback. Linus Eriksson, Lennart Karlstrøm. Rander spurgte også Fundin om moderne speedway.

– Jeg ser en hel del speedway, ofte grandprix serien, og så har jeg fået Hold VM pokalen opkaldt efter mig. Det sætter jeg selvfølgelig stor pris på.

– De kører anderledes i dag. Det er fuld gas hele vejen rundt, men i og for sig synes jeg, at tidens kørere brokker sig for meget over deres løbsprogram. Jeg kiggede for nylig i mine gamle kalendere, og kan se at jeg lå på 130-150 matcher om året, og dengang var rejserne langt vanskeligere end i dag. Jeg ved det ikke, måske tjener de for mange penge?

Ove Fundin stoppede karrieren i 1966 for at køre Formel V, – en svensk racerserie – men vendte tilbage til speedway i 1967. Det endelige karrierestop kom i Stockholm i efteråret 1970, hvor han var udsat for et grimt crash med engelske Ray Wilson.

3. En imponerende karriere.

Det begyndte egentlig i 1949 med motocross. Ove og nogle kammerater fra Tranås byggede en bane, som der står der endnu.  Han var ganske god til det og forsatte med det i to år.

Men ved et stævne i Vadstena i 1951 kom Rolf Nilsson, som var manager for Linköpings MS Filbyterna, og han sagde bagefter, “som du kører, passer du bedre til speedway, kom og prøv”. Det gjorde Ove og syntes det var morsomt. Hurtigt stod han som reserve på holdet, men så styrtede Dick Weidell i sit første heat, og han måtte hoppe ind. Siden stod han aldrig som reserve mere.

i 1954 kom en ukendt og genert ung svensker med toget til Norwich station, skubbende sin motorcykel, der var holdt sammen med ståltråd og sejlgarn. Han blev samlet op og kørt til Norwich Firs stadion, hvor han skulle deltage i en kvalifikationsrunde til årets Verdensmesterskab. Han sluttede med 13 point på andenpladsen efter Norwich køreren australieren Aub Lawson.

Manden der fik Fundin til Norwich..

Der var noget over den fåmælte rødhårede svensker, der imponerede Lawson på og udenfor banen.
Han var speciel.
Senere mødtes de to igen i Australien, og det varede ikke længe før Lawson kontaktede manageren for Norwich Stars Gordon Parkins for at foreslå ham at skrive kontrakt med en unge mand, – før nogen anden gjorde det.
Således kom han til Norwich Stars, som han kørte for, indtil deres stadion lukkede i oktober 1964.
En stor del af hans succes beroede på et enestående talent for med millimeters nøjagtighed at håndtere gashåndtaget til at overføre maksimalt træk på alle slags baner. Kun et minimum af motorkraft gik tabt i unødvendigt hjulspin.

Ove i Norwich Stars holdvest

1951-1957 – Filbyterna (SWE)
1955-1964 – Norwich Stars
1958-1971 – Kaparna (SWE)
1966 – Long Eaton Archers
1967 – Belle Vue Aces
1970 – Wembley Lions

Det sidste Norwich hold fra 1964: fra venstre, Billy Bales,
Olle Nygren, Sandor Levai, Ove Fundin, Reg Trott (på cyklen),
John Debbage, Trevor Hedge og Tich Read.

Fundin besøgte flere gange Australien med stor succes. Samtidig med at han repræsenterede Sverige og forskellige “Rest of the World” hold i test matcher mod Australierne, vandt han South Australian Championship 1960/61 på Rowley Park Speedway i Adelaide, og Western Australian Championship på Claremont Speedway in Perth i 1968/69.

4. Rekordliste.

Verdensmesterskabet i individuel Speedway

  • 1954 – Wembley Stadium….Nr. 16.
  • 1955 – Wembley Stadium….Nr.  6.
  • 1956 – Wembley Stadium….Nr. 1.
  • 1957 – Wembley Stadium….Nr. 2.
  • 1958 – Wembley Stadium….Nr. 2.
  • 1959 – Wembley Stadium….Nr. 2.
  • 1960 – Wembley Stadium….Nr. 1.
  • 1961 – Malmø Stadion……..Nr. 1.
  • 1962 – Wembley Stadium….Nr. 3.
  • 1963 – Wembley Stadium….Nr. 1.
  • 1964 – Gøteborg, Ullevi…….Nr. 3.
  • 1965 – Wembley Stadium….Nr. 3.
  • 1967 – Wembley Stadium….Nr. 1.
  • 1968 – Gøteborg, Ullevi…….Nr. 9.
  • 1969 – Wembley Stadium….Nr. 7.

Verdensmesterskabet i holdspeedway

  • 1960 – Gøteborg, Ullevi.              Ove Fundin, Björn Knutsson,  Olle Nygren, Rune Sörmander.
  • 1962 – Slany, Tjekkoslovakiet.   Ove Fundin, Bjørn Knutsson, Rune Sörmander, Göte Nordin,                                                                       Sören Sjösten.
  • 1963 – Wien, Østrig.                      Ove Fundin, Bjørn Knutsson, Göte Nordin, Rune Sörmander,                                                                         Per Sörmander.
  • 1964 – Abensberg, V.Tyskland. Ove Fundin, Björn Knutsson, Göte Nordin, Rune Sörmander,                                                                       Sören Sjösten.
  • 1967 – Malmø, Sverige.                Ove Fundin, Bengt Jansson, Göte Nordin, Torbjörn Harrysson.
  • 1970 – London, Wembley.          Ove Fundin, Anders Michanek, Bengt Jansson, Sören Sjösten.

Verdensmesterskabet i parpeedway

  • 1968 – Kempten,             Ove Fundin, Torbjörn Harrysson,  Nr. 1.
  • 1969 – Stockholm,          Ove Fundin Göte Nordin,                 Nr. 2.
  • 1970 – Malmö Stadion, Ove Fundin, Bengt Jansson,            Nr. 2.

Nordisk mesterskabet på langbane

  • 1963 – Ove Fundin, Nr. 1

Den gyldne hjelm

  • 1967 – Pardubice, Ove Fundin, Nr. 1.

Danske banerkorder

  • 1957 – Herning Sinding, 69,4 sek.
  • 1958 – Holstebro Navr,   71,6 sek.

Avisoverskrift dagen efter rekordløbet i Sinding

– o o O – SLUT – O o o –