“Basse” Hveem

Leif ”Basse” Hveem

En norsk motorlegende.

Pluk fra scrapbogen, skrevet af Søren Kjær
med input fra Andy Reid, Skotland og Colin Jeewes, England
og Lars Pedersen AMK.

Den første norske ynglingekører.
Første Nordiske Mesterskab vundet som 18-årig.
Med invasionsstyrkerne som motorordonnans gennem Europa under Verdenskrigen
En populær gæst på alle danske baner, hvor kun få kunne følge ham og færre slå ham.
– Til inspiration for mange danske drenge.

 

basse hveem

Da jeg var ca. 14 år gammel, var jeg vildt fascineret af denne norske kører. Mine skolekammerater talte om ham, aviserne skrev om ham, og i 1948 kom han til Odense for at køre på travbanen i Sanderum. Koste hvad det ville, jeg måtte derud.

A nice break in the pit,En pause på travbanen i Odense

Jeg blev dybt imponeret af hans elegante kørestil, hans blanke motorcykel og den fart, han skød langt foran konkurrenterne.

Skønt kun 28 år gammel udgav han i 1949 en erindringsbog, der hed ”På to hjul”.  Jeg købte den for 7 kr. og har den endnu, men den er næsten slidt op.

Leif Ole Hveem fødtes i Oslo d. 29. Maj 1920. Tidligt fik han kælenavnet ”Basse”, skønt han var en lille slank fyr, der som voksen kun vejede 55 kg.

Syv års skolegang kedede ham, men han var god til gymnastik og trænede i et lokale nær forældrenes hjem. Han fortæller i sin bog, at han på vej derhen en aften så en række biler, der transporterede dirt track kørere og deres maskiner til Bislet Stadion. Lynhurtigt samlede han tomme flasker sammen og solgte dem for at skaffe penge til en billet. Siden så man ham ikke mere i gymnastiksalen.
For ung til motorcykel kørte han cykel dirt track med vennerne og lærte sig broadside teknikken på grus.

First race 1in 1936

Basse købte 14 år gammel en lille 3 Hk to-takts maskine af det næsten ukendte mærke ATLAS, for småpenge hos en ophugger. Den var ikke meget at prale af og blev snart udskiftet med en lidt kraftigere REX og i 1935 med en DKW. Han og en ven meldte sig derpå ind i Norsk Motor Klubs ungdomsafdeling. Denne havde aldrig før haft en drengeklasse i løbene, så der måtte store overtalelser til, inden klubben i 1936 modvilligt gik med til at prøve ved et isbane løb

Basse on ice 1936Is race 1936

I 1937 købte han en 350 ccm Rudge DT cykel. Den kørte han på ved det Norske mesterskab i 1937 i Marienlyst og ved de Nordiske mesterskaber 1938 i Danmark på banen i Frederiksund og vandt denne klasse begge steder.

Norwegian Champion 1937 at Marienlyst
Norsk mester 1937

Samme år købte han sin første JAP motor fra England, og byggede en ny motorcykel, der var en vinder fra dag et.

Krigen kom, og Norge blev i 1940 ligesom Danmark besat af tyske tropper. Al motorsport stoppede øjeblikkeligt. Leif Hveem gemte sine motorer og sit udstyr i skure og kældre rundt omkring, og flygtede via Sverige til England, hvor han tilbragte krigen som motorordonnans mellem forskellige hærafdelinger. Det omfattede også tjeneste under invasionen i Frankrig, Holland og Tyskland indtil sommeren 1945.

Hjemme igen i Norge samlede han stumperne, og i efteråret 1945 var han atter klar til race.
Men i 1946 ramtes han af en frygtelig ulykke i et isbaneløb på Bislet Stadion. På hospitalet blev han opereret for indre blødninger og var døden nær i en uge. Derefter fulgte et halvt års rekonvalescens og genoptræning. I den periode var han en dag tilskuer på Bjerkebanen og så sin gamle ven og mentor Oscar Sagen omkomme ved at påkøre en hegnsstolpe. Da svor han; Aldrig mere motorløb!

Men Basse Hveem kom tilbage og blev i næsten to årtier en legende i europæisk motorsport. Han blev treer i det (uofficielle) Europæiske Speedway  Mesterskab 1947.
Tirsdag d. 20. september 1955 vandt han på Bjerke travbane foran 15.000 tilskuere det uofficielle Europamesterskab på langbane i en eventyrlig finale over 5 omgange foran Olle Nygren fra Sverige og Kauko Juosanen fra Finland.
Igen d. 14. juni 1956 vandt han på Bjerkebanen. Starlisten bestod af 4 svenskere, 3 Tyskere, 4 finner, 4 dansker og 5 nordmænd.
Resultatet blev; Nr. 1 Basse Hveem, Norge, nr. 2 Stig Pramberg, Sverige og nr. 3 Aulis Tuominen, Finland
Løbet var ikke udskrevet som et officielt EM, skønt det sammensætning og kvalitet godt kunne have været det. Men det blev forløberen for det officielle EM LT, som blev introduceret 1 1957 *)
*) Opdateret April 2017.

Nordisk mester blev han 8 gange på langbane og 5 gange på kortbane. 21 gange blev han Norgesmester, deraf de 11 på Langbane.

Nordic Champion Gentofte 1948Nordisk Mester på Gentofte Stadion i 1948

Ups! Upside down at HarringayUps på Harringay speedway

Hans debut i England i 1948  på Harringay var ikke prangende, men hos West Ham Hammers i 1953 til 1956 fik han gang i sagerne. I britisk selvforståelse var kørerne inddelt i britiske og internationale, og Basse blev den første internationale kører, der kørte fire omgange på West Hams bane med en gennemsnitsfart på over 50 mph. (81 km/t)

No fuel tankHans “no tank” cykel. Det øverste stelrør var brændstoftank

Selvfølgelig var Basse Hveem en populær gæst på alle danske baner, hvor det lykkedes for Orla Knudsen i løbet om den gyldne hjelm at  slå ham på Gladsaxe Speedway i 1948. Og Bent Jensen kunne slå ham på Aarhus Stadion.

Gladsaxe 002

Foto fra AMK’s arkiv

I 1949 kørtes et TT-løb på i Køge i forbindelse med åbningen af den nyanlagte ringvej. Her viste Basse Hveem en anden side af sit store motorcykel talent ved at besætte 2. pladsen i 350 cc. klassen på en Norton Manx efter sin landsmand Leif Samsing og foran Poul Kalør fra Odense. På billedet står han med solbriller ved sin maskine tv. for Knud Nielsen fra Århus, der vandt i 750 cc. klassen og mekaniker Kjell Backe fra Norge. Bemærk at han rundt om livet bærer et korset, som han siden sin ulykke på Bislet Stadion i 1946 altid skulle bære.

I efteråret 1955 styrtede han voldsomt i Durban i Sydafrika og var ude i nogle måneder.
Tilbage i Norge i 1956 vandt han det norske mesterskab, og i det skandinaviske mesterskab besejrede han svenskeren Olle Nygren.

Desuden satte han med tiden 89,9 sekunder banerekord for tre omgange på travbanen i Malmø.

Basse autografBasses autografkort

Efter Europamesterskabet i 1957 blev hans motorcykelkarriere droslet ned, og en ny karriere i bilsport begyndte med en Porsche.

Han designede også skinddragter til motorcyklister. De gamle dragter var tunge og klodsede med dårlig pasform. Basses dragter var lette og kropsnære og fulgte smidigt kroppens bevægelser.

Basse læder

Sammen med vennen og mekanikeren Kjell Samsing konstruerede han en moderne langbane racer med strømliniekåbe. Den blev kørt med forskellige motorer, JAP, Norton og den svenske SRM. Efter at han havde afsluttet sin karriere skiftede den ejer et par gange og forsvandt til Frankrig.

Sygdom tog over, og Basse Hveem døde d. 23. juli 1964, kun 44 år gammel og efterlod udover sin hustru Ebba Hveem, mindet om en suveræn motorsportsmands karriere, der sjældent ses magen til.

Hans enke fik den berømte langbanecykel købt tilbage til Norge, og efter en større restaurering donerede hun den til Teknisk Museum i Oslo, hvor den er udstillet.

Ægteparret fik aldrig børn. ”Motorcyklerne er vores børn”, sagde fruen. Herunder ses et velskabt eksemplar

Hveem's langbanecykel