Gladsaxe Stadion

Fakta:
Banens navn: Gladsaxe Speedway
Banens bruger:  Motor klubben ”Rapid”
Adresse:  Gladsaxevej 200 København
Længde:  400 m.
Overflade:  Slagger
Bredde langsider:  7,32 m.
Bredde sving:  8,82 m.
Banerekord:  70,9 sek.
Rekordholder:  Kiehn Berthelsen 30/8 1953.
Åbnet:  30 /9 -1947
Lukket:  Ca 1957

Gladsaxe Kommunes Stadion blev bygget i 1938 og var nabo til Gladsaxehallen hvor der blandt meget andet afholdtes motorcykeludstillinger.

Nederst på siden findes en video fra nogle løb på Gladsaxe Speedway, som er stillet til rådighed af Gladsaxe Lokalhistoriske Forening

Gladsaxe Stadion

 Den 440 yard (ca. 400 meter) lange cindersbelagte løbebane blev af motorklubben RAPID taget i brug som speedwaybane i 1947. Der var sådan set ikke konkurrence mellem Gladsaxe og Gentofte, da løbene begge steder blev afholdt til fordel for ”Motorklubbernes Banefond”,  og det stort set var de samme kørere, der kørte begge steder. Også løbene på Østerbro Stadion var en del af dette samarbejde.

Lige som på Gentofte forsvandt speedwayløbene fra Gladsaxe midt i 50-erne, hvor den i 1952 anlagte Amager Speedway overtog de fleste løb.

Gladsaxe 1951
Programforside fra 1951 Dansk/Svensk Landskamp,
der endte uafgjort 36 – 36.
I baggrunden ses Gladsaxehallen,

2. Påskedag d. 18. april 1948 kørtes et løb om den gyldne hjelm, der udviklede sig til en spændende duel mellem det hjemlige es Orla Knudsen og den Nordiske mester Leif Basse Hveem fra Norge.

Gladsaxe 1
Stilbillede af Orla Knudsen i Gladsaxe 18/4 1948

Den duel gik Knudsen sejrrigt ud af, som det kan ses på billedet nedenfor. De øvrige deltagere i feltet var Phil Hart, England, Linus Eriksson, Sverige, og Vaclav Stanislav, Tjekkoslovakiet, samt danskerne Aage Andersen, Erhard Fisker, Bent Jensen og Uno Jensen.

Gladsaxe 2
Gladsaxe 18/4 1948. Orla Knudsen med den gyldne Hjelm
ved siden af Leif ”Basse” Hveem

Gladsaxe 3
Gladsaxe 23/4 1950. Orla Knudsen, Bill Gilbert, Bill Kitchen og Morian Hansen

De 3  ovenstående fotos er fra Orla Knudsens efterladte samling

Gladsaxe 1954
Gladsaxe programmernes omslag kunne aldrig prale af at være
særligt inspirerende og var ikke større end 11 X 14 cm.

 Gladsaxe Stadions rekordliste i 1948. Senere forbedringer: Bill Kitchen, England 76,9 Kiehn Berthelsen 76,6 Birger Forsberg, Sverige 76,3 Henry Andersen, Norge 75,6 Irving Irvinger 74,9. Sven Fahlén Sverige 72,3

Den 30. august 1953 kørte Morian Hansen et af sine afskedsløb som speedwaykører på Gladsaxe Speedway, og det gik ikke stille af.
Alle gamle venner var kommet for at fejre ham efter en ca. 30 år lang karriere, der dog var afbrudt af krigstjeneste i RAF under 2. Verdenskrig, og som havde gjort ham til Danmarks første VM finalist i 1935, på en samlet 11. Plads.
At Morian trods sine 48 år ikke var helt aflægs, beviste han ved at slå den engelske stjernekører Bill Kitchen i sit første heat.

Gladsaxe Morian
Kiehn Berthelsen, Erhard Fisker og Orla Knudsen
gav den gamle stjerne en lufttur.

untitled
Så var det tid for en æresrunde med Kiehn
Berthelsen på ”pigekammeret”.

I samme stævne satte Kiehn Berthelsen banerekord med 70,9 sekunder svarende til en gennemsnitsfart på 81 km./time. Denne rekord blev stående til banen lukkede.

Gladsaxe 011

Sammenlignet med tabellen fra 1948 ses en betydelig forbedring i forhold til bedste tid. Det forhold skyldtes dels, at maskinellet generelt var blevet bedre, selv om alle stadig kørte med JAP motorer, dels og mest at konkurrencen var blevet skærpet betydeligt.

Det må heller ikke glemmes, at Gladsaxe var den smalleste af de københavnske baner, hvad der især i det første år krævede en smule tilvænning af kørerne inden der rigtig blev givet gas.

 Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst 
vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre 
dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com
På forhånd mange tak
.