Kaj Otto Hansen

”Bugatti” Kaj. Dirttrackkører og bilsportsmand

Skrevet af Søren Kjær
(Kilder:Bilhistorisk tidsskrift 109/1992 og andre)

Kaj Otto Hansen blev den 29/3 1902 født i Snesere ved Tappernøje på Sjælland og var som barn dybt interesseret i alskens mekanik.
Penge var konstant en mangelvare men handelstalentet fejlede ikke noget. Han fik byttet sig til en FN motorcykel, som ejeren ikke kunne starte. Det kunne Kaj.
Han kom i mekanikerlære i København i 1919, og fire år efter åbnede han sit eget værksted for biler og motorcykler.
I 1926 fik han licens i Køge Motor Klub og begyndte at køre orienteringsløb.

bht_109_1992_04 Douglas raceren satte gang i karrieren

I 1928 åbnede dirttrackbanen på Roskildevej, og han var blandt de første, der søgte om at komme ind der.
Skønt uerfaren som han var med den slag løb, og efter at have anskaffet sig en Douglas DT 500 blandede han sig snart med succes mellem de hurtige og mere erfarne kørere. Han satte banerekord, og i hans første hele sæson 1929 vandt han Den Gyldne Hjelm med 60 point foran Morian Hansen, der fik 48.

bht_109_1992_08 Gylden hjelm æresrunde: Kaj på skuldrene af Ejnar Høyer
og Hans Bitsch, mens Engstrøm trak cyklen bagefter

I 1930 fik han en fuld kontrakt med Belle Vue i Manchester for tre ugentlige løbsdage. Og ind imellem kørte han på næste alle baner i Europa.

Den 9. april 1930 skulle han sammen med kollegaen Walther Ryle køre en match mod Exeter i England. Desværre blev matchen på grund af regnvejr udsat til næste dag. Om det var årsagen til resultatet kan vi ikke vide, men Kaj Hansen blev slået af Exeters Charlie Swift og Ryle af Greg Beer, også Exeter, og ingen dansker nåede finalen.

En lille historie fra Dirttrackbanen i Vejle lyder således:
Kaj “Bugatti” besøgte banen og fik lov at prøvekøre banens stolthed, en nyanskaffet AJS ”Big Port”. Efter nogle omgange i et forrygende tempo afleverede han den med et smil og spørgsmålet, – Har I også noget, der kan køre rigtig stærkt?
Den historie siger noget typisk om ham. Det skulle virkelig gå stærkt, og det gjaldt på motorcykel og i bil.

Vejle Bugatti K Kaj Hansen i Vejle med Bugattien

Derfor anskaffede han sig han sig i 1929 en brugt BUGATTI og anmeldte sig til løb, men desværre var bilen ikke samarbejdsvillig, så det blev ikke til noget.
Men det det blev det til gengæld i 1931, da han deltog i Knudshovedløbet ved Nyborg med en anden Bugatti, han selv havde hentet på fabrikken i Frankrig. Der satte han rekord ved at opnå en hastighed på 149 km./t over en kilometer fra stående start.

k hansen

Til at transportere sine speedwaymaskiner til og fra banerne rundt omkring havde han ombygget en Ford A til noget, man i dag ville kalde en pick up. I påskriften på ladet af bilen står der Maks. 30 km./t., men det blev nok ikke altid strengt overholdt. Aftaler om mødetid skulle jo overholdes,

bht_109_1992_11 På billedet er han netop kommet hjem efter 11 dage i England

Dirt track karrieren sluttede i 1936, og indtil krigen satte en stopper for det hele helligede han sig bilerne.

Da det i 1946 igen kom i gang, var der i USA opstået en trend med midget cars. Det var ganske små racerbiler men en kraftig motor. I Danmark blev det til nogle små hjemmebyggede ensædede formel 3 biler af højst variabelt udseende og kvalitet. De var forsynet med 500 cc. motorcykelmotorer af mærkerne BSA, JAP eller Norton.

bht_109_1992_15

Kaj Hansens midget car var absolut en af de bedre, bygget på et FIAT 500 chassis fra før krigen og forsynet med en JAP 500 cc. speedway motor, der trak på baghjulene gennem en gearkasse fra en motorcykel.
Den fik sin debut på speedwaybanen på Hem Odde i juni 1946.
Efter en del succesfyldte løb på andre baner i Danmark, solgte han den til en anden kendt dansk kører, Carl Amelung,
og købte en svensk bygget EFFYH formel 3 racer.

Billedet nedenunder stammer fra banen i Bogense og fortæller noget om nogle højst forskellige fortolkninger af begrebet midget car. I midten Robert Nellemanns racer med en BSA Motor.

Midgets

På Løng motorbane ved Sorø skulle Kaj ud i et rekordforsøg for midget cars. Det blev dramatisk, da han kom forkert ind i et sving og væltede rundt med bilen. Det slap han uskadt fra. Efter at have sundet sig lidt, startede han et nyt forsøg, der gik bedre. Hans tid for de 4 omgange blev 2,02,2 minutter, og var 1,1 sekund bedre end den gamle rekord.

Billede nedenunder viser en sejrrig Kaj Hansen i Effyh raceren ved et løb på Årby banen ved Kalundborg

Årby midget

Effyh raceren var en succes, men blev også enden på Kajs karriere.
Den 31. maj 1953 skulle han deltage i en formel 3 Grand Prix i Orleans i Frankrig, da det gik galt under træningen. Vognen slog en kolbøtte i fuld fart, fordi en styrestang til det venstre forhjul pludselig knækkede, så hjulet stillede sig på tværs. Han blev slynget ud af vognen og 30 meter hen ad vejbanen.
Han lå tre uger på hospitalet i Orleans med bækkenbrud og hjernerystelse.

Nogle måneder efter ville han melde sig til start i Toulouse, men da sagde fru Hansen stop, og dermed afsluttedes en lang og stor karriere.

Siden deltog han i Dansk Veteranmotorcykelklubs Skagensløb, indtil bentøjet ikke længere ville være med.

bht_109_1992_26a

Desværre blev hans sidste år svære. Var penge en mangelvare i de unge år, blev de det ikke mindre i alderdommen. Alle hans pokaler blev  solgt, og han døde som en fattig mand i en høj alder.