Skærbæk

Mini Speedway

Fakta:
Banens navn:  Skærbæk speedway
Banens ejer:  Skærbæk Speedway Klub
Adresse:  Energivej 28 6780 Skærbæk
Længde:  210 meter.   Overflade:  Slagger – Kalk – Ler.
Bredde langsider:  8,00 – 8,60 m.
Bredde sving:  10,90 – 12,70 m.
Åbnet:  1975

Skærbæk er en mindre by beliggende i det sydvestlige Jylland ved hovedvej 11 mellem Ribe og Tønder.

SMK02

Satellit billede af Skærbæk speedway

SMK01

Skærbæk Motor Klub blev stiftet i 1974 af nogle unge mennesker, deriblandt var den unge Tommy Knudsen, der hurtigt skulle vise sig at blive en stor stjerne på alverdens speedwaybaner. Klubben skabte flere gode speedwaykørere, bl. a. Henning Boysen, Hans ”Jønne” Hansen, Torben Hansen og Hans Clausen. I klubbens første mange år havde klubben mange gode og energiske ledere, hvoraf især huskes Else Hansen, hvis søn ”Jønne” var en af de bærende kræfter på klubbens knallert speedway hold i turneringen.

skærbæk 1980 Den helt unge Tommy Knudsen prydede
forsiden af dette program fra 1980

Frem til 1990 blomstrede klubben og skabte stor respekt om sig, både som klub og bane, og også med sine køreres præstationer rundt omkring, selvfølgelig først med Tommy Knudsens danske mesterskab i knallertspeedway i 1975 og 1976, men også med klubbens mesterskab i holdturneringen 1990.

Som det også skete for andre speedwayklubber indtraf der midt i 90-erne en tilbagegang, der nær var blevet klubbens endeligt.

Dette steds webmaster havde fornøjelsen at være dommer ved semifinalerne i det jyske mesterskab i 80 cc speedway den 15. Juni 1993. Jeg skrev bagefter i et indlæg i Motor Bladet om et vemodigt job i Skærbæk (i uddrag):

”Vemodige tanker opstod allerede ved ankomsten til Skærbæk, hvor man måtte skaffe sig adgang til dommertårnet med et koben. Alt var spigret til for at undgå indbrud og hærværk. Inde i tårnet hang en ældgammel, støvet laurbærkrans som et trist minde om en glorværdig fortid.
Festen var forbi.
I ryttergården talte man om, at banen var ved at lukke. Banens officials stred en hård kamp for at få banens installationer til at virke, hvilket heldigvis lykkedes. Der blev kørt to gode semifinaler.
Desværre var det kun kørernes forældre der så det. Tilskuerpladserne var tomme, og kørerne fik ikke det bifald de fortjente for de gode heats de kørte.
Hvad var årsagen? – Der som alle andre steder: Penge, penge og atter penge og desuden mangel på kvalificerede frivillige ledere.”

Dog fortsatte klubben, men op mod årtusindskiftet måtte de få kørere, der var tilbage, lånes ud til andre klubber for at komme ud og deltage i Danmarksturneringen.
Den gamle speedwaykører og tidligere ungdomslandstræner, som havde været medlem af klubben uafbrudt siden 1978 kom i 2005 med en plan for redning af klubben og banen. Et åbent hus arrangement i efteråret 2005 trak en masse børn og unge i alderen fra 4 til 15 år til, hvor de kunne prøve at køre på en speedway cykel. Det gav ikke mange nye medlemmer, men vakte dog en del interesse omkring klubben. Nu blev banelegemet rettet op og en ny barriere rejst. Ryttergård, tilskuerpladser og dommertårn blev renoveret.

SMK03

Banen som den efter renoveringen præsenteres på klubbens hjemmeside

Danmarks Motor Union gav tilsagn om, at FIM’s Youth Gold Trophy, som i 2006 skulle køres i Danmark, ville blive lagt på Skærbæk banen. Stævnet blev afviklet fra d. 12. Til 15. juli og blev med deltagelse af unge kørere fra 10 nationer en stor succes for klubben. Der kom over 5000 tilskuere, og Danmark fik for 6. År i træk en 80 cc Verdensmester
SMK04

Det store YGT program 2006

 Resultat:
1.  Michael Palm Toft                Danmark             12+3 Point.
2.  Rene Bach                           Danmark               12+2 Point.
3.  Anders Mellgren                  Sverige                 11+3 Point.
4.  Michael Jepsen Jensen       Danmark               11+d Point.

Bagefter arrangerede klubben nogle flere åbent hus dage og ud af ca. 120 besøgende fik klubben 15 nye kørere.
I 2007 fik SMK et klubhus med toiletter, cafe, børene rum, mødelokale og en overdækket terrasse, SMK var en af de første speedway baner i Danmark og den sidste der fik toilet.

SMK05

En stolt Torben Hansen foran det ny klubhus

 DM-finalen 2007 blev også kørt på Skærbæk banen med Mikkel Michelsen fra Slangerup som vinder.

9. – 12. juli 2008. YGT finalel
Fremme ved 2008 havde FIM ønsket at Skærbæk Motorklub igen skulle arrangere YGT finalen. Der deltog 54 kørere fra 10 lande.
Endnu en gang blev det en succes, og 13 årige Mikkel Michelsen tilbageerobrede VM titlen til Danmark, efter at den i 2007 havde været ”udlånt” til Sverige ved Anders Mellgren. Ikke en gang udsættelse af finalen med en time på grund af kraftig regn kunne give skår i glæden.

Resultat:
Nr. 1, Mikkel Michelsen,            Danmark                 12 point.
Nr. 2. Mikkel B. Jensen,             Danmark                  11+3 point.
Nr. 3. Arthur Sissis,                   Australien                 11+2 point
Nr. 4. Jonas B. Andersen,         Danmark                   11+1 point

Med microkørernes dominans i turneringen 2008
50cc 1.div. = nr. 1 Guldmedaler
50cc 2.div. = nr. 1 Guldmedaler .
50cc 3.div. = nr. 1 Guldmedaler
50cc 4.div. = nr. 3 Bronzemedaljer.
Og den store medlemsfremgang var der ikke andet at gøre for hovedbestyrelsen i Danmarks Motor Union end at belønne klubben med titlen ”Årets motorklub 2008”.

SMK06

Et billede fra klubbens hjemmeside viser micro kørerne i aktion

 

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøredette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com 
På Forhånd mange tak.