Avedøre

Avedøre Flyveplads:

Den militære flyveplads, som blev etableret under 1. Verdenskrig (1916), lå lige vest for Vestvolden, som er en del af det gamle københavnske fæstningsterræn. Nogle af de nu fredede bygninger kan stadig ses fra Gl. Køge landevej, men det meste af anlægget er begravet under Amagermotorvejen.

Dirt track køreren Morian Hansen, der også drev en flyveskole havde i 1936 – 37 fået tilladelse til at benytte Avedøre flyveplads som base for skolen. Pladsen var tidligere brugt af marinen som base for deres landbaserede flyvemaskiner, men de var flyttet derfra, og en del af området blev brugt som militær øvelsesplads.

Da både Roskildevejens og Jægerkroens Dirt track bane var lukkede, manglede Morian en træningsbane, og i 1937 fik han tilladelse til at lave en slaggebane på flyvepladsens område i den modsatte ende af, hvor bygningerne ligger.
Det fremgår af oplysninger fra bl. a. den berømte kører, Svend Aage Sørensen, at banen var udlagt med slagger direkte oven på et græsklædt areal uden noget forudgående jordbundsarbejde, og at banen derfor var noget ujævn og knoldet.

Gennem et par år blev der arrangeret nogle gode løb med store tilskuertal. Desværre er der ikke meget at se i arkiverne om, hvem der kørte der, og hvilke resultater, der blev opnået.

Under krigen beslaglagde det tyske Luftwaffe Avedørepladsen og brugte bygningerne til reparation af flymotorer.

Slaggebanen overlevede krigen, og blev i 1946 – 47 benyttet af bl.a. Svend Aa. Engstrøm til træning med henblik på hans come back.  Oplysningerne herom er dog lidt usikre, da Engstrøm bevisligt allerede da havde kørt løb i Bogense i 1946. Blandt andre kørere der har kørt på Avedørebanen kan i flæng nævnes: Niels E. Nielsen, Erhardt Fisker, Jens Peter Nielsen, Jørgen Gram, Laurvig Petersen, Svend Aage Sørensen og Vang Poulsen.

Avedøre
Billedet her stammer fra et sidevognsløb i 1946. Triumph
maskinen forrestføres af  Egon Walther, og BMW maskinen
bagved med nr. 42 føres af Svend Jensen.

1946, dato mangler:

Et af Sports Motorklubben København arrangeret baneløb på flyvepladsen fik med ca. 10.000 tilskuere et godt forløb.
Skønt der var tilmeldt et stort antal begyndere, skete der ingen styrt. Det eneste dramatiske indslag var at en sidevorgnskører tabte sin “sandsæk” i et sving. Ambulancen kom på banen, men kørte ud igen, da det viste sig at manden var sluppet uskadt fra flyveturen.
Nogle uoverensstemmelser inden løbet medførte, at de tre københavnske ekspertkørere Svend Aa. Engstrøm, Orla Knudsen og Aage Andersen ikke stillede op.
Resultater:
Begyndere:
1. V. Mikkelsen, 2,05,5 min.
2. Uffe Petersen, 2,06,9
3. Axel D. Nielsen, 2,08,9

Senior Std:
1. Holger Hansen, 1,59,2
2. Axel Nielsen, 2,02,0
3. Agner Hansen, 2,02,9
4. Johannes Nielsen, 2,05,0

Ekspert:
1. Erhardt Fisker, 1,58,4
2. Leo Andersen, 1,59,0
3. Svend Larsen, 1,59,1
4. Tage Jacobsen, 2,01,0

Sidevogns handicap:
1. Svend Jensen, 2,10,5
2. Egon Walther, 2,11,2
3. Hans Th. Jacobsen, 2,11,5

Blandet Handicap:
1. Holger Hansen, 2,01,0
2. Uffe Petersen, 2,05,0
3. V. Mikkelsen, 2, 06,0
4. Axel Nielsen, 2,11,0

eErhardt Fisker på en Velocette TT maskine
under træning på Avedørebanen.
(Foto. Motor og Sport jan. 1947)

 

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst 
vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre 
dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com
På forhånd mange tak
.