Jægerkroen

COPENHAGEN SPEEDWAY

I 1930 tog restauratør Kay Sørensen, som drev Jægerkroen på gl. Køge landevej (nu rute 151 v. Ishøj), initiativet til bygningen af en Dirt track bane ved kroen.

Ganske vist var Roskildevejens Dirt track i fuld gang og trak mange tilskuere, men det københavnske publikum var stort, så der var mulighed for at opnå en rimelig entreindtægt, især da der var godt med grønne områder rundt om banen, hvor familier, der kom i god tid kunne slå sig med og hygge sig med madkurve, hvilket man averterede med.

Ikke uden ambitioner blev banen navngivet COPENHAGEN SPEEDWAY som en klar udfordring til Roskildevej. Løbene skulle arrangeres i samarbejde med Københavns Motor Klub, der også brugte kroen som møde- og samlingssted.

jæk1
Restauratør Kay Jørgensen tv. i samtale med motorcykelforhandler
C. Reinhardt ved banens dommertårn

Ifølge planen skulle banen være åbnet på Grundlovsdag d. 5 juni 1930, men de sidste tilladelser manglede, så man måtte frem til d. 15. Juni, før porten kunne åbnes for publikum. Onsdagen før trænede kørerne på banen. Samstemmende erklærede de, at den var meget hurtig og nem at køre i svingene, men at den støvede meget, hvorfor den skulle vandes godt inden løbet.

IMG_0285
Billedet er taget kort før banens åbning.

Restauratørens to sønner, der kørte løb i Tyskland kom hjem til åbningsløbet og havde medbragt de to tyske kørere Werner Gunz og Karl Binder – Sam. Derudover var københavnerne Morian Hansen, Ejnar Knudsen, Knud Hornung, Ingemann Rasmussen og Ejnar Hansen engageret tillige med Helge Jensen fra Korsør. Så der var lagt op til nogle gode heats. Desværre har vi hverken program eller resultater derfra.

D. 30. August 1931 blev banen brugt til diverse showløb såsom ballonjagt på motorcykel, fodboldkamp ligeledes på motorcykel, ifølge et referat ikke helt efter de gældende regler. Desuden var der flugtskydningskonkurrence og opvisning af politihunde, samt et enkelt 1200 m. løb for heste. Dagen sluttede med et enkelt dirt track handicap race, som så vidt det kunne ses for støv, blev vundet af den kendte Ferdinand Olsen.Der skete ikke ret meget andet på banen i 1931,

Det selskabelige samvær spillede en væsentlig rolle for motorsportsfolket. Blandt andet arrangerede værten Kay Sørensen (lille Søren) årlige fastelavnsfester på motorcykler ved kroen med udklædning og tøndeslagning.

jk1
På dette gamle privatfoto ankommer den kendte sidevognskører Egon Walther
med passager udklædt som fanger på flugt fra Horsens Tugthus til
fastelavnsfest på sin motorcykel udstyret med gittervindue og udbryderværktøj.
(Billede udlånt af Egon Walthers datter, Sanne Walther)

I 1932 traf banens ejere en aftale med banerytternes club om 12 løbsdage. Den første af disse blev afviklet d. 12. Juni med ca. 2000 tilskuere. Der blev kørt 4 løb, alle delt op i flere heats.

Resultater: 1. løb:
Pl.  Kører                          Bedste tid.  
1    Bøgh Mathiesen           1,39,6 min.
2    Emil Hansen
3    Brünniche

2. løb: Udfordringsmatch, 2 heats:
Pl.  Kører                          Bedste tid.
1    Skovbjerg Hansen
2    Røpke

3. løb: Crack Race:
Pl. Kører                           Bedste tid.  
1   Leo Jørgensen              1,32,6 min.
2   Walther Ryle
3   Ejner Lorentzen

4. løb: Handicap:
Pl.  Kører                           Bedste tid.
1  Skovbjerg Hansen        1, 37,2 min.
2  Baltzer Hansen
3  Bøgh Mathiesen

Dagens største begivenhed var ikke så meget løbene, men at populære Svend Aage Engstrøm viste sig offentligt for første gang efter et længere sygeleje, og blev stærkt hyldet mens han kørte et par æresrunder på banen på en lånt Harley Davidson med sidevogn.

jæk3

Som andetsteds nævnt lå Roskildevejens Dirt track stille hen i det meste af 1932, hvilket var den store chance for COPENHAGEN SPEEDWAY, men i september 1933 kom Roskildevejen i gang igen og konkurrencen om de gode kørere, der i mellemtiden havde opnået højere gager der, skærpedes, og da staten i 1934 krævede 60 % afgift af entreindtægten, var der ikke længere god økonomi i driften af banen.

Løbskalenderen for 1933 indeholdt ingen løb på Jægerkroen, men 1934 kalenderen viste, at der var planlagt løb d. 24. Juni, 8. Juli, 22. Juli, 12. August, 26. August, 2. september Præcis hvornår det sidste løb på COPENHAGEN SPEEDWAY blev kørt, ved vi ikke, men vi har ikke fundet nogen senere løbsdag.
Iøvrigt var banens bestyrelse tæt ved at få en fogedsag på halsen ångående manglende betaling til kørerne, men den blev dog trukket tilbage ved unionens mellemkomst.

 

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com 
På Forhånd mange tak.