Næstved

Nisseringen

NMK01

Næstved Motor Klub blev stiftet i 1932 og er således blandt de ældste af Danmarks stadig aktive motorklubber. Fra 1932 til 1939 drev klubben på vegne af ejerselskabet Dirt track banen ved Karrebæksminde.

Det satte krigen og den tyske besættelse af Danmark en stopper for. Efter krigen tog det nogle få år for motorsporten at komme i gang igen, og i mange byer kørtes speedway på atletikstadions cindersbelagte løbebaner, der havde den rigtige længde, men mange steder var noget smalle.
Karrebæksminde dirt track var blevet fortid, og området var i fuld gang med at blive ferieområde. Men på Næstved Atletikstadion var der muligheder for at køre speedway løb.
Men den gamle klub ville mere, og ejret stort område i det bakkede landskab ca. 6 km. øst for Næstved og et par km. syd for landsbyen Toksværd. Her har klubben anlagt en stor og velrenommeret moto cross bane med internationale dimensioner.kaldet Nissehulen, hvor der er anlagt en moto cross bane, og en rundbane, der kaldes Nisseringen, og nu bruges til billøb.

I 1969 anlagde klubbens automobilsportsafdeling en 760 meter lang jordbane til autocross. Den blev indviet d. 5. oktober 1969 med et speedwayløb (langbane) for 500 special solo- og sidevognsmotorcykler. Banen var, og er pr. definition en rundbane, men i sin udformning er den nærmest trekantet og har på det ene af trekantens ben en højrekurve lige før den igen drejer til venstre.

NMK08
Satellitbilledet viser tydeligt Nisseringens trekantede form
og den 
lumske højrekurve. Området inde i midten
er bakken ”Nissebjerget” 
med et moto cross spor.
Flere moto cross spor 
ses i nederste venstre hjørne af billedet.

widman23
D
en lumske højrekurve

Den senere vinder af special solo klasse, Preben Møller Christensen, tog sig ikke i agt for denne kurve og fik på smertefuld vis sin højre fod i klemme mellem banen og fodhvileren på maskinens højre side under træningen.
Han var dog i stand til både at køre og vinde løbet, men ikke til selv at gå op sejrsskamlen. Der måtte kammeraterne bære ham.
På 2. Pladsen kom Jan Holm Nielsen fra Ringsted og Mogens Dam fra Randers blev nr. 3.
Sidevognsklassen blev vundet af John Havnbo fra København med Fritz Kristensen i sidevognen foran Verner Poulsen / Jørgen Aamann.
Det normalt så stærke sønderjyske par Frank og Henning Damgaard slap nogenlunde heldigt fra en voldsom flyvetur over jordvolden uden om banen.

NMK09
Preben Møller Christensen ”står på hovedet” i maskineriet

NMK10
Et heat startes og 6 maskiner tordner af sted.

NMK11
Disse 3 billeder er taget af Åke Kronqvist, mekaniker for køreren
med nr. 3 midt i billedet, Ingvar Vidman fra Sverige.

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst
vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre
dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com
På Forhånd mange tak.