Næstved

Nisseringen

NMK01

Næstved Motor Klub blev stiftet i 1932 og er således blandt de ældste af Danmarks stadig aktive motorklubber. Fra 1932 til 1939 drev klubben på vegne af ejerselskabet Dirt track banen ved Karrebæksminde.

Det satte krigen og den tyske besættelse af Danmark en stopper for. Efter krigen tog det nogle få år for motorsporten at komme i gang igen, og i mange byer kørtes speedway på atletikstadions cindersbelagte løbebaner, der havde den rigtige længde, men mange steder var noget smalle.
Karrebæksminde Dirt Track var blevet fortid, og området var i fuld gang med at blive ferieområde. Men på Næstved Atletikstadion var der muligheder for at køre speedwayløb (Se dette).
Men den gamle klub ville mere end det.
I 1955 anlagde NMK en motocrossbane i en grusgrav for enden af Præstøvej i Næstved. Banen blev kaldt Nissehulen. Men den levede kun i 2 år. Så udvidede grusgraven sine aktiviteter og banen blev lukket.
I 1957 indgik klubben en lejekontrakt på 10 år af et areal på Mogenstrup Åsen tæt ved Næstved Stadion. Denne bane blev kaldt Nissehøjen. Her arrangerede klubben 2 VM Motocross GP i 1957 og 1958. Men byudvidelsen omkring banen resulterede i at lejekontrakten ikke kunne fornys og banen blev lukket i 1966.
I 1967 lykkedes det for klubben at købe en gård med tilhørende jorder som egnede sig for anlæg af motorbane. Til at begynde med blev der anlagt både en rundbane og en motocross bane. Siden hen blev det til både en bilbane og 2 motocross baner som man nu kaldte Nisseringen. Her har der også været arrangeret både VM og EM motocross.
Banen ligger i det bakkede landskab ved Nørre Tvede, ca. 6 km. øst for Næstved og et par km. syd for landsbyen Toksværd.

Lumsk højresving

Den 760 meter lange jordbane blev åbnet den 5. oktober 1969 med et speedwayløb (langbane) for 500 special solo- og sidevognsmotorcykler. Banen var og er pr. definition en rundbane, men i sin udformning er den nærmest trekantet og har på det ene af trekantens ben et højresving lige før den igen drejer til venstre. Et højresving, som kørerne absolut ikke kunne lide! Banen var ganske kuperet med stor højdeforskel. Start/mål var det laveste punkt, herfra gik det opad gennem 1. og 2. sving indtil indgangen til 3. sving, højresvinget. Herfra igen nedad gennem 4. og 5. sving indtil man ramte langsiden igen.
Vi ved, at der blev kørt rundbaneløb for motorcykler i 1977, men har ikke kunnet finde noget materiale om senere løb. Banen har siden da alene været anvendt til billøb.


Satellitbilledet viser tydeligt Nisseringens trekantede form og den lumske højrekurve ved pilen. Området i midten var tidligere en del af motocross banen. Hvor man tidligere kørte venstre-om for både motorcykler og biler, køres nutidens billøb højre-om.

widman23

Nisseringens start-og-mål langside med første sving i det fjerne.
For oven til højre skimtes det yderste af ryttergården.

Vinderen af special solo klasse ved premiereløbet, Preben Møller Christensen, tog sig ikke i agt for den lumske højrekurve og fik på smertefuld vis sin højre fod i klemme mellem banen og fodhvileren på maskinens højre side under træningen.
Han var dog i stand til både at køre og vinde løbet, men ikke til selv at gå op sejrsskamlen. Der måtte kammeraterne bære ham.
På 2. Pladsen kom Jan Holm Nielsen fra Ringsted og Mogens Dam fra Randers blev nr. 3.
Sidevognsklassen blev vundet af John Havnbo fra København med Fritz Kristensen i sidevognen foran Verner Poulsen / Jørgen Aamann.
Det normalt så stærke aarhuspar Frank Damgaard og Henning Damsgaard slap nogenlunde heldigt fra en voldsom flyvetur over jordvolden uden om banen.

NMK09
Preben Møller Christensen ”står på hovedet” i maskineriet

NMK10
Et heat startes og 6 maskiner tordner af sted.

NMK11
Disse 3 billeder er taget af Åke Kronqvist, mekaniker for køreren
med nr. 3 midt i billedet, Ingvar Vidman fra Sverige.

Såfremt du måtte være i besiddelse af informationer, historier eller billedmateriale
og andet om denne bane, som du venligst
vil stille til rådighed for dette websted,
vær da venlig at gøre
dette på kontaktsiden eller på e-mail adressen: sk@speedwaylife.com
På Forhånd mange tak.